Saturday, 16 July 2011

11th episode : SUSU

assalamualaikum !
hee :P
entri kali ni aku nak citer pasal SUSU !
aku sedar.
most of kawan kawan aku tak suka minom susu.
bila aku buat susu je,
diorang cakap ade bau lembu.
phuiii~
kijam kijam :P
ahaaaaaaaaaaaa.
nak tau tak kenapa kita kena minom susu?
untuk dapat kalsium?
yeeeeahhhhhhhhhhhh.
betol la tu.
pandainyeeee~
hahha XD
badan kite perlukan kalsium yg cukup.
jgn lebih and jgn kurang.
for those yg jarang minum susu,
kalsium yg ada dalam badan mereka akan jadi tak cukup,
and untuk memastikan mereka terus hidup,
terpaksa la kalsium yg ada dekat tulang mereka tu dihakis sikit demi sikit.
thats why la terjadinya OSTEOPOROSIS.
tulang yg kena hakis tu lama lama jadi rapuh.
thats why kita kena minom susu.
untuk mengelakkan terhakisnye tulang kite.
syg tulang tak?
ahha :P
tapi ingat,
jgn minom susu je,
kene jugak buat senaman untuk pastikan badan kita terima kalsium dari susu tu,
kalau tak,
sia sia je minom susu :PP
and lagi satu,
jgn makan susu dgn oat.
sbb nanti khasiat susu tu akan diserap oleh oat,
badan kita ape pon tak dapat!
haha.
and jgn ingat minom kopi susu or teh susu tu dpt byk kalsium.
sbb susu lebih elok diminum bersendirian.
tu je lah nasihat dari budak food tech ni.
ehem!
haha :P
bye,
salam (:


psssssssssssst : aku suke sume jenis susu :PPPP

2 comments:

  1. dah mcm pakar kesihtn neyh
    hehe
    ^_^

    ReplyDelete
  2. heheh.
    brangan nak jadi food nutritionist :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...